Tips voor een relaxte kraamweek

Geplaatst op: 30 apr 2018

Tips voor een relaxte kraamweek Kraamweektips De kraamtijd: één van de mooiste, maar ook heftigste periodes van je leven. Je bent net (weer) mama geworden van een klein ukje en je hele leven staat op z’n kop. Voeden, slaapjes, spugen, knuffelen, lachen, huilen, alles komt voorbij en dat terwijl je lichamelijk ook nog flink moet herstellen. Ik heb het zelf nu twee keer meegemaakt en geef je de beste tips om jouw kraamweek relaxt door te komen.

 

tips voor een relaxte kraamweek

 

  1. Neem genoeg rust! Het klinkt zo makkelijk, maar na de bevalling zit je vol adrenaline. Toch zelf snel even je lunch smeren of gezellig uren kletsen met je kraambezoek.. Hoe leuk het ook klinkt, doe het niet (teveel)! Natuurlijk hoef je niet de hele dag in bed te liggen, maar gewoon rustig op de bank een kopje thee drinken is ook prima. En ga ’s middags even slapen als je baby ook slaapt, geloof me, met alle gebroken nachten die nog gaan komen heb je het echt nodig!

  2. Plan bezoek goed. Natuurlijk wil je de hele wereld je prachtige kindje laten zien, maar pas op met teveel kraambezoek. Let goed op jezelf en voel je niet bezwaard om het bezoek na een half uur subtiel de deur te wijzen (of laat je partner of kraamzorg het doen). Je kan er ook voor kiezen om helemaal geen kraambezoek te ontvangen (op wat opa’s en oma’s na) en later een groot kraamfeest te organiseren.

  3. Klik met de kraamverzorgster. De kraamverzorgster is er om jou te ondersteunen in die eerste spannende periode. Je zult haar dan ook heel wat uurtjes per dag in huis hebben. Wel zo fijn als er dan een klik is. Mis je de klik of ben je op een andere manier ontevreden over de kraamverzorgster? Als je het aangeeft bij de organisatie sturen ze vaak een ander.

  4. Maak ontelbaar veel foto’s en filmpjes. Het is één van de grootste clichés, maar zo waar: de tijd vliegt voorbij en voor je het weet is je kindje groot. En de kraamweek zit ook nog eens gevuld met ‘eerste’ momenten (eerste badje, eerste keer naar buiten etc.) Dus maak lekker veel foto’s en filmpjes, zodat je later nog even herinneringen op kan halen aan die prachtige tijd.

  5. Zorg voor een goedgevulde diepvries en koelkast. Boodschappen doen is wel het laatste wat je wilt doen in je kraamweek. Zorg dus dat je van tevoren al een goed gevulde vriezer hebt met wat maaltijden die je zo even kan opwarmen. Je kunt ook aan je kraambezoek vragen of ze wat mee willen nemen. En als je echt nog iets nodig hebt, bestel het lekker online!

  6. Volg je gevoel! Dit is het allerbelangrijkste. Jij weet wat het beste is voor jou, je kindje en jullie gezin. Laat je niet onzeker maken door allerlei onnodige adviezen, maar doe het zoals jij zelf wilt. Maak je je zorgen over iets? Bel gerust de verloskundige of de huisarts, zij zijn er om je te helpen. Maar doe het verder lekker zoals jij wilt! Dan zal je het meest genieten!