Kraamtijd gemis

Geplaatst op: 22 sep 2017

De laatste weken van een zwangerschap lijken een eeuwigheid te duren en je kan niet wachten om je kleine vast te houden. Nu, drie maanden na de bevalling van mijn dochter, staat een vriendin van mij op springen en kijk ik met jaloezie naar haar grote buik. Voor haar begint straks haar kraamtijd, een tijd waarin je wordt verwend, vertroeteld en verzorgd. 24/7 met je nieuwe mensje zijn mis ik misschien nog wel het meest, maar dit ook:


Kraamhulp

Nederland mag zich als enige land ter wereld gelukkig prijzen met hun kraamhulp. Een ruime week komt deze hulp bij je over de vloer om voor jou te zorgen en, met een beetje geluk, voor je te koken en schoonmaken. Wist je dat veel enthousiaste kraamzorg zzp’ers ook vergoed worden door je zorgverzekering? Echt een aanrader als je specifieke wensen hebt voor je kraamverzorgster. 

 

Kaartjes

Elke dag een brievenbus vol met kaartjes! Wat een feest! Vrolijke kaartjes met de liefste berichten die je huis opfleuren. 

 

Cadeautjes

Mini sokjes, mutsjes en kleertjes of mooie knuffels in alle vormen en maten. Al die mooie cadeaus waarmee je wordt verwend, eehm ik bedoel, waarmee je kind wordt verwend natuurlijk….

 

Eten

Aangezien je niet direct je oude figuur terug hebt en de borstvoeding veel energie van je vraagt, kan je die eerste weken lekker alles eten wat je wilt. Beschuit met muisjes, taart, cupcakes en ga zo maar door. Het is nou eenmaal feest.

 

new born kraamtijd missen

Het eerste uur thuis.

 

Naast dat ik heel veel dingen mis van deze periode zijn er ook een paar dingen die ik totaal niet mis:

Visite

Het klinkt misschien vervelend, maar soms kwamen al die mensen over de vloer me de neus uit. Tuurlijk kon ik trots mijn dochter laten zien en vond ik dat heel leuk om te delen met vrienden en familie. Maar wanneer je zelf weinig hebt geslapen en nog aan het wennen bent aan dit ‘nieuwe leven’ is rust ook erg welkom.

 

Herstel

Dat je lichaam ‘open’ staat zoals ze dat zo mooi noemen. De spierpijn en andere lichamelijke ongemakken die een bevalling met zich meebrengen in combinatie met het tillen en voeden van een baby is al zwaar genoeg. Daarnaast wil je er voor je visite ook een beetje leuk uit zien natuurlijk. 

 

Onzekerheid

Alles is nieuw, je baby is nog zo kwetsbaar en alles wat je van tevoren hebt gelezen over deze periode ben je spontaan vergeten (zwangerschapsdementie blijft ook na de zwangerschap een ding). Herken jij de huiltjes? Nou ik zeker niet! Dus bij elk huiltje werd de lijst; luier, voeding en slaap afgegaan. En als dat dan niet hielp… ja, wat dan. 

 

Als ouder is elke centimeter die je kind groeit, elke mijlpaal die ze bereiken en elke scheet die ze laten een feest. Maar, elke ouder herkent ook het gevoel van de tijd die voorbij vliegt. Je kraamtijd is er één om te koesteren, hoe mooi en soms ook pittig die ook is. 

 


Geschreven door:

Aukje van Rossum, 25 jaar, is onlangs moeder geworden van June en ontdekt elke dag iets nieuws op het gebied van ouderschap.